Curving timber clad balconies showcase Accoya

 
Tiered balconies clad in charred timber dowels enclose restaurants designed "in the round" to provide views across Sydney's redeveloped Barangaroo South precinct.

The Barangoo House building is situated at the southern entry point to the large urban regeneration project, which was masterplanned by Rogers Stirk Harbour + Partners and includes a trio of skyscrapers designed by the London-based firm.

Australian architecture studio Collins and Turner designed the Barangaroo House project in response to a competition organised by developer Lendlease and the Barangaroo Delivery Authority. The brief called for a free-standing three-storey building, designed to house a major restaurant and bar venue.

The prominent and unusual urban site prompted a proposal with a strong visual presence intended to welcome visitors approaching from all directions.

The balconies are clad in a curving facade system comprising concentric timber dowels, which were individually steam bent and laminated into a series of predetermined curves before being fixed to aluminium brackets to ensure even spacing across the structure.

The dowels, which utilise a robust engineered pine called Accoya, were charred using the traditional Japanese Shou Sugi Ban technique. This creates a dark finish that enhances the wood's weatherproof properties so it requires little maintenance. The charred surface also references the primeval act of burning wood for cooking – as a nod to the restaurants inside.

Photo: Rory Gardiner


Source: dezeen.com

Share |



Copyright 2004-2018 © Innovatek Ltd. All rights reserved.